REZERVIRAJ SOBO   REZERVIRAJ MIZO


Go Green
Mi smo za zeleno!


Zaradi pandemije se je svet ustavil. Dokazali smo, da nas bolezen lahko pripelje do povezovanja, pa tudi da smo se sposobni ustaviti, da zaščitimo ljudi. Verjeli smo, da je to uvod v HITRO in ODLOČNO upočasnitev družbe zaradi podnebnih sprememb. S sklepi konferenc COP26 in 27 nismo zadovoljni. Pričakovali smo vsaj eno konkretno, simbolično takojšnjo odločitev. Na primer znižanje omejitve hitrosti na avtocestah na 100 km / h. Zmanjšana hitrost bi pomenila manj emisij in pričetek upočasnitve življenja.
 

Kako zgraditi boljši prehranski sistem?

Imamo izbiro: lahko nadaljujemo z gojenjem naših prehranskih sistemov na linearen, izkoriščevalski in ekstraktivni način ali pa se usmerimo v sistem, ki spodbuja biotsko raznovrstnost, regeneracijo, hranljivo hrano, pravičnost in zdrave ljudi.
Spremeniti moramo način proizvodnje in uživanja hrane. To vključuje spreminjanje miselnosti, preizkušanje novih stvari in hitro učenje.
Vemo, da je problem utečeno poslovanje in delovanje podjetij. Spremeniti moramo smer s sodelovanjem med kmeti, potrošniki, financerji, vladami, podjetji in nevladnimi organizacijami.
Skupaj si lahko prizadevamo za prehranski sistem, ki nas ne samo hrani, ampak tudi slavi življenje – tisti, ki dodaja barve in okuse našim krožnikom in brbončicam ter, kar je najpomembneje, zagotavlja prihodnost na tem planetu.


Kaj pa lahko vsak od nas naredi zdaj v vsakdanjem življenju v zvezi s hrano?

Jesti bi morali petkrat na dan. Ali načrtujemo svoje obroke? Ali kupujemo od lokalnih in trajnostnih proizvajalcev? Ali ustvarjamo zdrave obroke? Ali načrtujemo kaj in kje kupiti vnaprej? Če določenih stvari ne bomo kupili, jih kmalu ne bodo več proizvajali.

 

Kakšni so novi trajnostni trendi v restavracijah?

Verjamemo, da je trajnost način življenja, tudi v podjetju. Trajnost pomeni, da podjetje danes dela za prihodnost in da ekipa živi dostojno in se osebnostno razvija.
 

Kako lahko v podjetje sistematično uvedemo trajnost?

Naša Hiša Linhart je prejela okoljski certifikat Green Key in zeleno Michelinovo zvezdico za trajnost.
Certifikat nam pomaga sistematično spremljati kazalnike trajnosti.
Zelena zvezda pa je bila nagrada za naš lasten trajnostni model delovanja.
Michelin pravi: "Vsaka restavracija z zeleno zvezdico je drugačna in deluje na svoj edinstven način - vendar vse naredijo razliko za svet okoli sebe in nam vsem delujejo kot vzor."

Živimo odgovorno, zmerno, spoštljivo, predvsem pa smo povezani z drugimi.

V svoje dejavnosti vključujemo okoliške kmete. Kupujemo lokalne, ekološke, tradicionalne, sezonske sestavine. Skupaj s kmeti obujamo pozabljene jedi in sestavine ter razvijamo nove izdelke tradicije za prihodnost (naša kranjska klobasa, tepkin sok, tepkine praline, postrvje ikre, postrv, dimljena v črni kuhinji...). Kmetje se enkrat mesečno udeležujejo naše lokalne Radolške tržnice.

Imamo lastne vrtove in rastlinjake. Skrbno načrtujemo, kaj in kje bomo posadili sami ter kdaj bomo lahko uporabili sestavino. Skupaj s kmeti načrtujemo kaj in kje bodo sadili za nas in kdaj bo sestavina na voljo.

Povezali smo se z ranljivimi skupinami. Keramiko in slike za nas izdelujejo ljudje s posebnimi potrebami.

V svoje delo vključujemo umetnike, ki gostom predstavljajo umetnine.

Povezali smo se z gostilnami Radol’ce in skupaj predstavljamo destinacijo Radol’ca. Skupaj ustvarjamo in se izobražujemo.

Povezali smo se z gostinskimi šolami. V svoje delo vključujemo dijake in študente.

Svoje znanje delimo preko naše kuharske šole za otroke od 5. leta naprej, pa tudi za odrasle in profesionalce.

Goste seznanjamo z zgodbami tradicije.

Nagrajujemo goste, ki k nam prihajajo s kolesom ali z javnim transportom
(železniška postaja se nahaja 50 m od Hiše Linhart, avtomusna postaja pa je oddaljena 150 m).

Kreiramo programe (na primer: Domačini vas popeljemo po poteh barvite Radolce), v katere vključujemo tudi druge restavracije, muzeje....

Zaposlenim zagotavljamo 8-urni delovnik, dva prosta dneva na teden, stimulativno plačilo in možnost ustvarjalnega razvoja. Gostinstvu in turizmu želimo dvigniti ugled z našimi aktivnostmi in s stalnim izobraževanjem zaposlenih. Želimo, da okolica izve, da je naše delo zanimivo, ustvarjalno in zagotavlja srečno življenje.

Torej:
- smo povezani
- kupujemo lokalno, sezonsko in ekološko
- imamo svoje obdelovalne površine, kjer tudi sami pridelujemo zelenjavo

- porabimo vse, kar kupimo - zero waste ne pomeni slabega okusa, raziskujemo in odkrivamo nove okuse, nič odpadkov pomeni nove, polne okuse
- v naši restavraciji ne ponujamo ustekleničene vode, temveč samo vodo iz pipe
 

Ne čakajte na politike, ukrepajte sami!

Go GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo Green


 
×

KOŠARICA

NA BLAGAJNO
Nadaljuj z nakupom