REZERVIRAJ SOBO   REZERVIRAJ MIZO

Go Green
Mi smo za zeleno!


Zaradi pandemije se je svet ustavil. Dokazali smo, da nas bolezen lahko pripelje do povezovanja, pa tudi da smo se sposobni ustaviti, da zaščitimo ljudi. Verjeli smo, da je to uvod v HITRO in ODLOČNO upočasnitev družbe zaradi podnebnih sprememb. S sklepi konference COP26 nismo zadovoljni. Pričakovali smo vsaj eno konkretno, simbolično takojšnjo odločitev. Na primer znižanje omejitve hitrosti na avtocestah na 100 km / h. Zmanjšana hitrost bi pomenila manj emisij in pričetek upočasnitve življenja.
 

Kako zgraditi boljši prehranski sistem?

Imamo izbiro: lahko nadaljujemo z gojenjem naših prehranskih sistemov na linearen, izkoriščevalski in ekstraktivni način ali pa se usmerimo v sistem, ki spodbuja biotsko raznovrstnost, regeneracijo, hranljivo hrano, pravičnost in zdrave ljudi.
Spremeniti moramo način proizvodnje in uživanja hrane. To vključuje spreminjanje miselnosti, preizkušanje novih stvari in hitro učenje.
Vemo, da je problem utečeno poslovanje in delovanje podjetij. Spremeniti moramo smer s sodelovanjem med kmeti, potrošniki, financerji, vladami, podjetji in nevladnimi organizacijami.
Skupaj si lahko prizadevamo za prehranski sistem, ki nas ne samo hrani, ampak tudi slavi življenje – tisti, ki dodaja barve in okuse našim krožnikom in brbončicam ter, kar je najpomembneje, zagotavlja prihodnost na tem planetu.


Kaj pa lahko vsak od nas naredi zdaj v vsakdanjem življenju v zvezi s hrano?

Jesti bi morali petkrat na dan. Ali načrtujemo svoje obroke? Ali kupujemo od lokalnih in trajnostnih proizvajalcev? Ali ustvarjamo zdrave obroke? Ali načrtujemo kaj in kje kupiti vnaprej? Če določenih stvari ne bomo kupili, jih kmalu ne bodo več proizvajali.

 

Kakšni so novi trajnostni trendi v restavracijah?

Verjamemo, da je trajnost način življenja, tudi v podjetju. Trajnost pomeni, da podjetje danes dela za prihodnost in da ekipa živi dostojno in se osebno razvija.
 

Kako lahko v podjetje sistematično uvedemo trajnost?

Naša Hiša Linhart je prejela okoljski certifikat Green Key. Naša predhodna lokacija Vila Podvin pa je prejela zeleno Michelinovo zvezdico za trajnost.
Certifikat nam pomaga sistematično spremljati kazalnike trajnosti.
Zelena zvezda pa je bila nagrada za naš lasten trajnostni model delovanja.
Michelin pravi: "Vsaka restavracija z zeleno zvezdico je drugačna in deluje na svoj edinstven način - vendar vse naredijo razliko za svet okoli sebe in nam vsem delujejo kot vzor."

Živimo odgovorno, zmerno, spoštljivo, predvsem pa smo povezani z drugimi.
V svoje dejavnosti vključujemo okoliške kmete. Kupujemo lokalne, ekološke, tradicionalne, sezonske sestavine. Skupaj s kmeti obujamo pozabljene jedi in sestavine ter razvijamo nove izdelke tradicije za prihodnost (naša kranjska klobasa, tepkin sok, tepkine praline ). Kmetje se enkrat mesečno udeležujejo naše lokalne Radolške tržnice.
Povezali smo se z ranljivimi skupinami. Keramiko in slike za nas izdelujejo ljudje s posebnimi potrebami.
V svoje delo vključujemo umetnike, ki gostom predstavljajo umetnine.
Povezali smo se z gostilnami Radol’ce in skupaj predstavljamo destinacijo Radol’ca. Skupaj ustvarjamo in se izobražujemo.
Povezali smo se z gostinskimi šolami. V svoje delo vključujemo dijake in študente.
Svoje znanje delimo preko naše kuharske šole za otroke od 5. leta naprej, pa tudi za odrasle.

Goste seznanjamo z zgodbami tradicije.

Torej:
- smo povezani
- kupujemo lokalno, sezonsko in ekološko
- porabimo vse, kar kupimo - zero waste ne pomeni slabega okusa, raziskujemo in odkrivamo nove okuse, nič odpadkov pomeni nove, polne okuse
- v naši restavraciji ne ponujamo ustekleničene vode, temveč samo vodo iz pipe
 

Ne čakajte na politike, ukrepajte sami!

Go GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo GreenGo Green
×

KOŠARICA

NA BLAGAJNO
Nadaljuj z nakupom