Rateški krapci po naše
Testo (za 8 krapov)
Sestavine:
200 g ostre moke, 100 g krompirja, 1 jajce, 20 g rjavega masla, sol
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo.
Nadev (za 8 krapov)
Sestavine:
360 g polente trdinke, 85 g kozjega sira
sol
Priprava:
Drobno nariban sir stopimo v kuhani polenti in solimo.
Iz testa naredimo kroge, jih nadevamo in oblikujemo v krapce. Kuhamo v vreli vodi cca 5 minut.
Čemaževa majoneza
Sestavine:
1 jajce, 2 rumenjaka, žlica gorčice, 4 žlice jabolčnega kisa, 8 g soli, 90 g čemaževega pesta, olje
Hren
Sestavine:
300 g pastinaka
50 g sladke smetane
20 g vloženega hrena
10 g masla
sol
Priprava:
Pastinak skuhamo v vodi, odcedimo in zmiksamo z ostalimi sestavinami.
Vloženi čemaževi vršički (jih vložimo na zalogo)
Sestavine:
0,5 kg čemaževih vršičkov
300 g jabolčnega kisa
200 g vode
100 g sladkorja
Priprava:
Čemaževe vršičke položimo v kozarec za vlaganje. Kis, vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Z vročo tekočino zalijemo vršičke, zapremo kozarec in shranimo na hladnem vsaj en dan.